Millainen mies on 2016 Pro LVI-palkittu Heikki Laiho?

10.12.2016

 

“Tyhjin taskuin ja paljain käsin” sanoo Heikki Laiho yrittämisen taipaleensa alkaneen. Oma yritys, Heikki Laiho Oy, pistettiin pystyyn vuonna 1967.

Heikki Laihon perustama vesijohtovarusteita valmistava yritys Heikki Laiho Oy täyttää kesäkuussa 50 vuotta. Hyvin nuorena yrittäjyyttä aloitellut mies ei juuri kouluissa viihtynyt vaan tarttui mieluummin käytäntöön ja tosi toimiin. Laiho tutustui tukkumyyjänä toimiessaan LVI-alan tuotteisiin, ja koska ala tuntui omalta, nuori mies pitäytyi liittimissä. Pian hän kehittelikin jo oman liitinmallin, jonka Hela- tuotemerkki on nykyisin koko tyyppihyväksytyn vesijohtovarustevalikoiman käytössä.

Heikki Laiho Oy:n tuotteita yritettiin viedä kansainvälisille markkinoille jo tuotannon alkutaipaleella, mutta toden teolla vientikauppa käynnistyi 1990-luvun loppupuolen tienoilla. Heikki Laiho muistelee, kuinka tuotteita vietiin Puolaan ja Unkariin aluksi omilla autoilla, kun toimivaa logistiikkaa ei ollut. Sittemmin vienti on laajentunut, ja vesijohtotuotteita viedään tänä päivänä käytännössä jokaiseen Euroopan maahan.

– Yrittäminen ei aina ole ollut ruusuista, mutta koskaan ei ole ollut sellaista päivää, etteikö töihin olisi ollut mukava mennä, Laiho itse sanoo.

Heikki Laiho Oy:n toimintaa ovat sittemmin jatkaneet Heikki Laihon pojat, Mika ja Matti, jotka toimivat yrityksen toimitusjohtajana ja viennistä vastaavana johtajana. Heikki Laiho Oy:n tuotteita viedään Euroopan markkinoiden ohella myös muun muassa Israeliin ja Chileen.

Tänä päivänä Heikki Laiho Oy on Pohjoismaiden johtavia vesijohtovarusteiden valmistajia. Yrityksen kotipaikka on edelleen Länsirannikolla, Noormarkussa, jossa se työllistää nelisenkymmentä ihmistä. Vuoden 2015 liikevaihto oli n. 8 mrd euroa.